Mijn informatie aanvraag (0)

Taalvaardig door Rap / CKV projecten

  • http://www.kloonfabriek.nl/uploads/ckvfabriek/images/projecten/taalvaardig-door-rap_slide_1.jpg

Informatie CKV rap project

Uit onderzoek blijkt uit dat jongeren muziek en rap de mooiste en de meest interessante creatieve vormen van taalgebruik vinden! Spelen met taal, bezig zijn met poëzie, rap en songteksten ontbreken volgens leerlingen te vaak in de lessen Nederlands. Met het project "taalvaardig door rap" gaan we met de leerlingen op een creatieve en vernieuwende manier aan de slag met taal. De leerlingen gaan een geheel rap nummer schrijven en opnemen op cd! Uit al de deelnemende groepen wordt er 1 winnende klas uitgekozen die een professionele videoclip mag gaan opnemen bij hun eigen rapnummer!

Informatie aanvragen

Programma Taalvaardig door Rap

Om het ijs te breken beginnen wij de rap activiteit met een leuk en interactief vragenrondje over wat rap nou daadwerkelijk is en wat erbij komt kijken. Wanneer dit duidelijk is voor de hele groep wordt er uitgelegd hoe de opbouw van de workshop rap er uit zal gaan zien.

De rap docent zal een aantal beats laten horen aan de groep zodat de leerlingen kunnen kiezen welke beat er gebruikt zal gaan worden om op te rappen. Vervolgens zal het onderwerp waarover gerapt zal gaan worden gezamenlijk gekozen worden.

Wanneer de beat gekozen is en het onderwerp duidelijk is kunnen we aan de slag met het maken van de rapteksten. De groep zal samen een heel rapnummer in elkaar gaan zetten met een refrein en met coupletten.

We beginnen met het maken van het refrein, dit doen we gezamenlijk met de gehele groep. Tijdens het maken van het refrein wordt direct voor iedereen duidelijk waar je nou eigenlijk op moet letten bij het maken van de rap. Hierbij komen verschillende onderdelen aanbod zoals rijm, ritme en flow.

Wanneer het refrein klaar is zal de groep in een aantal kleinere subgroepjes worden opgesplitst. Aan de hand van de informatie en de tips die gegeven zijn door de docent, tijdens het maken van het refrein, kunnen de leerlingen nu zelf aan de slag met het vormen van de coupletten. Uiteraard zal de rap docent hierbij ondersteuning en hulp bieden.

Als de coupletten klaar zijn komen de groepjes weer bij elkaar en gaan we aan de slag met het opnemen van de rap waarbij alle leerlingen aan bod komen! Uiteraard bieden wij hierbij alle nodige ondersteuning en begeleiding op het gebied van presentatie, houding en ritme. We proberen er altijd voor te zorgen dat het lekker laagdrempelig is zodat de wat “onzekere” leerlingen zich snel op hun gemak voelen en ook achter de microfoon kruipen!

Uit al de deelnemende groepen wordt er 1 winnende klas uitgekozen die een professionele videoclip mag gaan opnemen bij hun eigen rapnummer! De school ontvangt uiteraard een dvd met daarop de videoclip.

Prijs
Taalvaardig door rap bedraagt een vaste lage prijs van 10 euro per leerling waarbij we rekenen vanaf 100 leerlingen! Bij kleinere groepen is het concept uiteraard ook uitvoerbaar en maken wij een offerte op maat. Onze projectprijzen zijn altijd all-in prijzen en onverwachte extra kosten zullen dus nooit aan de orde zijn.

Benodigdheden
Voor een ckv rap workshop hebben een klaslokaal nodig in normale klassenopstelling.

Inclusief

Tijdsduur
Een losse workshop rap duurt in totaal 1,5 a 2 uur.

Een aantal voordelen van Taalvaardig door Rap:

  • De leerlingen zijn op een vernieuwende en creatieve manier bezig met taal
  • Het gaat om losse CKV activiteiten waardoor het erg makkelijk in te plannen is binnen het schoolrooster
  • Er wordt een projectprijs gerekend wat uiteraard een stuk voordeliger uitkomt dan het inzetten van losse CKV rap activiteiten
  • Er is een vaste coördinator en tevens aanspreekpunt aanwezig die deze dag die alles in goede banen zal lijden
  • De school heeft contact met 1 leverancier die verantwoordelijk is voor het gehele CKV project
  • Het project is te financieren met de CJP cultuurkaart

Video's

Video 1 t/m van